• CfW Dietist 2 01 45faeae1e6

Gewichtstoename

 

De overgang, een periode die nogal wat teweeg brengt in je leven. Veel vrouwen krijgen in meer of mindere mate te maken met gewichtstoename en overgewicht. Vooral in perioden met hormonale schommelingen en veranderingen.
En als er dan sprake is van gewichtstoename blijkt ook nog dat het niet gemakkelijk is om deze extra kilo’s er weer vanaf te krijgen, wat kan leiden tot grote frustraties tijdens de overgang. Loop jij tegen vragen of klachten aan tijdens de overgang? Ga dan eens langs bij een Care for Women specialiste. Zij kan je hier zeker bij verder helpen.


Waarom kom ik aan tijdens de overgang?


Tijdens de overgang komt een meerderheid van de vrouwen zo’n 5 tot 10 kilo aan. Maar waarom kom je eigenlijk tijdens deze periode aan?
Voorafgaand aan en tijdens de overgang daalt de aanmaak van oestrogeen. Je krijgt dus te maken met minder oestrogeen in je lichaam, wat ervoor zorgt dat je stofwisseling langzamer wordt. Ook zorgt het lagere niveau aan oestrogeen ervoor dat je spierweefsel verliest. Spieren verbranden meer dan vet, dus je energiebehoefte zal dalen. Wanneer je precies hetzelfde blijft eten als voor de overgang, zal je daardoor toch aankomen.


Veel vrouwen ervaren bovendien enige stress tijdens de overgang. Bijvoorbeeld door de overgangsklachten, moeite hebben met kinderen die uit huis gaan of je voelt je door de overgang niet vrouwelijk meer. Door deze stress kun je meer gaan eten, wat in combinatie met je vertraagde stofwisseling weer zorgt voor wat extra vet, wat je lichaam vaak op je buik opslaat. Dit brengt extra risico’s met zich mee, omdat deze soort vet zorgt voor een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.


Tijdens de overgang kun je ook te maken krijgen met een vertraagde schildklierwerking. De schildklier produceert hormonen die de stofwisseling reguleren. Wanneer de productie van dit hormoon ernstig daalt, raakt de stofwisseling verstoort en is gewichtstoename het gevolg. Een verstoring van deze balans kan verschillende oorzaken hebben, zoals;

  • Langdurige stress, dit zorgt ervoor dat er minder schildklierhormoon geproduceerd wordt
  • Te veel en te lang sporten of juist een gebrek aan beweging
  • Het volgen van crash diëten of dit in het verleden veel gedaan hebben
  • Een verkeerd voedingspatroon, bijvoorbeeld te weinig eten, waardoor je hormoonbalans verstoord is geraakt

 

Gewichtstoename, wat te doen?


Dus, je bent aangekomen tijdens de overgang of probeert dit te voorkomen. Wat kun je dan het beste doen?

  • Eet minder. Door je calorie-inname aan te passen houd je je gewicht stabiel, ondanks je lagere stofwisseling.
  • Drink minder alcohol, dit bevat erg veel calorieën.
  • Zorg dat je gezond en gevarieerd eet, met weinig vet en suiker.
  • Laat controleren of je schildklierfunctie in orde is.
  • Probeer minimaal 30 minuten per dag matig intensief te bewegen.


Helaas is afvallen tijdens de overgang niet altijd even makkelijk. Daarom kun je ook terecht bij de Care for Women specialiste. Zij zal je aan de hand van het Medical Health Program kunnen helpen de overtollige kilo’s kwijt te raken. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met voedingsdeskundigen en gedragswetenschappers. 


Care for Women is er voor jou!

 

De overgang gooit een heleboel dingen in je leven overhoop: je wordt niet meer ongesteld, dus je kunt geen kinderen meer krijgen. Je hebt overgangsklachten waar je erg van baalt en je denkt dat niemand je begrijpt. En dan dat buikje dat toch wel steeds dikker wordt. Het is zeker niet onmogelijk om hier iets aan te doen. Maak eens een afspraak bij de Care for Women specialiste. Zij is zelf vrouw en weet als geen ander waar je mee te maken kunt krijgen tijdens de overgang. Bovendien worden de consulten door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende pakketten. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig en een afspraak maak je zelf eenvoudig in de online webagenda.

 

Lees meer over gewicht en de overgang

 

Overgewicht grotere oorzaak van borstkanker dan roken of drinken

Bewegen, juist in de overgang!

Verminder je overgangsklachten door gezonder te eten

 

Care for Women in de pers

opening bceeGezondheidsplein (filmpje)
Eerste specialistische welzijnscentrum voor vrouwen

cfw santeeSanté
Vrouwen verdienen speciale zorg

cfw telegraafTelegraaf
Aandacht voor het vrouwenlijf

cfw vriendinVriendin
Dankzij hormonen heb ik het plezier in mijn leven terug

cfw vivaViva
Last van Pre Menstruele Shit!

estheticienneEsthéticienne
Welzijn voor vrouwen