• foto splashpage

Overgang

Elke nacht je bed uit drijven, een wisselend humeur of gewrichtspijn? Met de overgang krijgt je als vrouw hoe dan ook te maken. Bij de een gaat het gemakkelijker voorbij dan bij de ander. De overgang kan namelijk gepaard gaan met flinke overgangsklachten. Soms wordt daar lacherig over gedaan, ‘’het gaat vanzelf over’’ en het hoort er nou eenmaal bij. Dat is jammer, want je hoeft echt niet met overgangsklachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slapeloosheid rond te blijven lopen. In de meeste gevallen is er namelijk goed iets te doen aan overgangsklachten. Wat voor jou de beste behandeling is voor je overgangsklachten, daar kan de Care for Women specialiste je goed in adviseren.


Overgang of menopauze?


De overgang is eigenlijk niets anders dan levensfase waarbij je eicellen opraken. Tijdens de overgang ga je van een vruchtbare periode naar een onvruchtbare periode.
Eicellen krijg je bij je geboorte al mee. Vanaf je eerste menstruatie komt er iedere maand 1 tot rijping. Het worden er dan steeds minder en de overgang begint. Op zich is dit niet zo erg. De meeste vrouwen willen immers geen baby meer na de overgang. Wat echter wel vervelend is, is dat hierdoor ook de productie van een voor vrouwen belangrijk hormoon, het oestrogeen, daalt. 

 

Vaak wordt gedacht dat de overgang en menopauze hetzelfde zijn. De menopauze is echter alleen de laatste menstruatie. Pas als je een jaar niet meer ongesteld geweest bent kun je zeggen dat je de menopauze gehad hebt. De overgang is de gehele periode, die kan wel 7 tot 10 jaar duren. In die periode zoekt je lichaam naar een hormonale balans, en dat gaat niet altijd even gemakkelijk. De eierstokken stoppen met het produceren van oestrogeen, waardoor er een tekort ontstaat. Organen hebben dit hormoon, ook na de overgang, hard nodig en gaan protesteren. Daardoor worden overgangsklachten veroorzaakt.


Overgangsklachten


Helaas gaat het opraken van je eicellen dus niet zonder slag of stoot. Door de hormoonschommelingen krijg je te maken met overgangsklachten. Ongeveer 80% van de vrouwen krijgt tijdens de overgang hiermee te maken. Overgangsklachten kunnen we verdelen in typische en atypische klachten. Typische klachten zijn overgangsklachten die direct veroorzaakt worden door schommelende hormoonspiegels, atypische klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Typische overgangsklachten zijn;


• onregelmatige menstruatie
opvliegers
nachtelijke transpiratie
vaginale droogheid
• gespannen borsten

 

Ook atypische klachten kunnen voorkomen tijdens de overgang:
stemmingswisselingen
gewricht- en spierpijn
• slapeloosheid
• hartkloppingen
hoofdpijn
urineverlies
• woede
• angsten
depressiviteit
vergeetachtigheid
• pijn bij het vrijen e.a.

 

Overgang en hart- en vaatziekten


Behalve de last die je van overgangsklachten kunt hebben, brengt de overgang een aantal risico’s met zich mee. Oestrogeen heeft bijvoorbeeld een vaatverwijdend effect, daardoor werkt dit hormoon beschermend tegen hart- en vaatziekten. Wanneer je tijdens en na de overgang minder oestrogeen hebt, wordt het risico op hart- en vaatziekten dus groter. Na de overgang zijn hart- en vaatziekten zelfs doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen! Ook de kans op osteoporose neemt na de overgang snel toe, vaak merk je dit pas als je iets breekt. Het is goed om hier al eerder bij stil te staan. Voorkomen is immers beter dan genezen.


Overgangsklachten behandelen


Is er dan niets te doen aan overgangsklachten en de risico’s die je loopt? Jawel, dat is er zeker. De Care for Women specialiste kan je goed adviseren over de mogelijkheden die er zijn om overgangsklachten op te lossen. Ze is speciaal opgeleid om jou als vrouw te helpen tijdens de gehele overgang. Zij kijkt zowel naar de reguliere als de complementaire geneeskunde, om zo een advies te geven dat bij jou en je wensen past. De Care for Women specialiste is zelf vrouw en weet als geen ander waar je mee te maken kunt krijgen tijdens de overgang. Bovendien worden de consulten door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende pakketten. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig en een afspraak maak je zelf eenvoudig online. Wil je ook van je overgangsklachten af en een afspraak maken? Bel dan met de assistente op 088-4420442 of maak hem zelf via de online webagenda. Blijf niet met vragen of klachten lopen, de Care for Women specialiste is er voor jou.

 

Lees meer over de overgang

Ben ik in de overgang?

3 tips om de overgang te vergemakkelijken

De geestelijke overgang

Overgangsverschijnselen

 

Care for Women in de pers

opening bceeGezondheidsplein (filmpje)
Eerste specialistische welzijnscentrum voor vrouwen

cfw santeeSanté
Vrouwen verdienen speciale zorg

cfw telegraafTelegraaf
Aandacht voor het vrouwenlijf

cfw vriendinVriendin
Dankzij hormonen heb ik het plezier in mijn leven terug

cfw vivaViva
Last van Pre Menstruele Shit!

estheticienneEsthéticienne
Welzijn voor vrouwen