• Seksualiteit 1dc88f964b

Overgang en Seksualiteit

Overgang en seksualiteit, hierover doen de wildste verhalen de ronde. Het zou helemaal afgelopen zijn door de vele overgangsklachten die de overgang met zich mee brengt. Jij (en vaak ook je partner) zou daardoor geen plezier meer beleven aan de geslachtsgemeenschap. 

 

Het verlies van seksuele verlangens is één van de meest voorkomende symptomen van de menopauze. Tussen de 20% en 45% van de vrouwen in de overgang melden dat zij een daling van hun libido bemerken.

 

 

Overgang wat verandert er?

shutterstock 90896279

 

De overgang brengt veranderingen met zich mee, die effect kunnen hebben op de seksualiteit en de beleving ervan. Eén van de meest voorkomende veranderingen is een verminderde bloedtoestroming rond de vagina. Ook de klieren in het voorste deel van de vagina maken minder vocht aan. Daardoor kan de vagina droog worden, waardoor vrijen pijnlijk kan zijn.

 

Tijdens de overgang komt vaginale droogte vaak voor. Pijn bij het vrijen, een branderig gevoel, het maakt vrijen er niet fijner op en dat is jammer. Het hoeft ook niet. 

 

De Personal Gel is een speciaal ontwikkel glijmiddel dat niet plakt, niet uitdroogt en heerlijk zacht aanvoelt op je huid. Women's Personal Gel houdt de kwetsbare huid van je vagina in conditie.

 

Overgang, neemt de belangstelling voor geslachtsgemeenschap altijd af?

Nee. De belangstelling voor geslachtsgemeenschap en de overgang hebben niets met elkaar te maken. Natuurlijk kan een droge vagina invloed hebben op de beleving van seksualiteit. Maar dat is een ander probleem en kan apart worden aangepakt. Een verminderde libido heeft bijna altijd andere oorzaken dan de overgang. Vrouwen reageren wel wat minder sterk op seksuele prikkels en hebben meer tijd nodig om opgewonden te raken. Ook de leeftijd is belangrijk. Het is niet waar dat de meeste vrouwen na de overgang niet meer seksueel actief zijn: 70% vrij regelmatig.

 

Overgang en seksualiteit, wat kan Care for Women voor je betekenen?

Veel vrouwen worden in de overgang geconfronteerd met een aantal probelemen op seksueel gebied. Doordat ze last krijgen van o.a.; 


Met bovenstaande overgangsverschijnselen is het geen wonder dat veel vrouwen in de overgang hun interesse in seks verliezen. Het is echter belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Er kan veel gedaan worden om het libido weer te verhogen en de overgangsklachten te verminderen.

 

Blijf niet zitten met je problemen of klachten, ook tijdens de overgang is er nog genoeg te ontdekken op het gebied van seksualiteit. De Care for Women specialiste is zelf vrouw en helpt je door deze periode heen. Je kunt zonder verwijzing van de huisarts bij haar terecht, daarnaast vergoeden de meeste zorgverzekeraars een consult vanuit de aanvullende zorgverzekering.

 

Benieuwd welke specialiste bij jou in de buurt zit gevestigd? Kijk dan in onze online webagenda. Of neem voor meer informatie of een afspraak telefonisch contact op met de assistente van de Care for Women specialiste, zij is te bereiken via het landelijk telefoonnummer: 088-4420442.

 

Lees meer over 

Last van vaginale droogheid

3 tips om de overgang te vergemakkelijken

Vrouwen onderschatten impact overgang op hun leven

Care for Women in de pers

opening bceeGezondheidsplein (filmpje)
Eerste specialistische welzijnscentrum voor vrouwen

cfw santeeSanté
Vrouwen verdienen speciale zorg

cfw telegraafTelegraaf
Aandacht voor het vrouwenlijf

cfw vriendinVriendin
Dankzij hormonen heb ik het plezier in mijn leven terug

cfw vivaViva
Last van Pre Menstruele Shit!

estheticienneEsthéticienne
Welzijn voor vrouwen