• vermoeidheid c357d6a496

Slecht slapen

Je kent het wel, je ligt te draaien en woelen in je bed maar slapen lukt niet. Of je valt lekker in slaap ’s avonds, maar halverwege de nacht word je wakker en ben je niet meer in slaap te krijgen. Slecht slapen is heel vervelend, maar het gebeurt iedereen wel eens. Als je echter vrijwel elke nacht last hebt van slapeloosheid door bijvoorbeeld opvliegers, nachtelijke transpiratie of andere overgangsklachten, kun je daar overdag veel last van hebben. Je bent dan prikkelbaarder, kunt te maken krijgen met eetaanvallen, huilbuien of voelt je moe en lusteloos.


Gelukkig is er vaak eenvoudig iets te doen aan slecht slapen tijdens de overgang. De Care for Women specialiste is speciaal opgeleid in klachten ten gevolge van de overgang. Ook in slecht slapen. Zij kan je verder helpen. Samen met jou zal ze zoeken naar een passende oplossing voor jouw slaapproblemen en eventuele andere klachten die door de overgang veroorzaakt worden.

 

Slecht slapen kent vele oorzaken


Slecht slapen kan meerdere redenen hebben, zoals de overgang, stress of gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Ook bepaalde gewoontes voor het slapen gaan kunnen invloed hebben. Mogelijke oorzaken van slecht slapen zijn:


• Opvliegers of nachtzweten als gevolg van de overgang
• Stress en spanningen
• Angst of depressie
• Gebruik van cafeïne, bijvoorbeeld in koffie, thee, chocolade of cola
• Het nemen van zware maaltijden die lang op de maag drukken
• Gebruik van bepaalde medicijnen of drugs
• Het drinken van alcohol
Gebruik van smartphones of tablets, het blauwe licht kan je wakker houden


Slecht slapen, houd het bij


Natuurlijk verschilt het voor iedereen waardoor slecht slapen uitgelokt wordt. Het is echter wel verstandig om bij jou bekende oorzaken zoveel mogelijk uit te bannen. Leer jezelf bijvoorbeeld aan om voor het slapen gaan een ontspannende activiteit te doen, zoals lezen of in bad gaan. Je lichaam went dan aan dit ritueel en zal herkennen wanneer het bedtijd is. Houd ook eens een slaapdagboek bij, zodat je inzicht krijgt in de oorzaken van slecht slapen. In een slaapdagboek houd je zaken bij als;
• Hoe laat je naar bed gaat
• Hoe laat je weer wakker bent
• Wat je gegeten en gedronken hebt
• Welke medicijnen of drugs je gebruikt hebt
• Hoe uitgerust je je ’s ochtends voelt
• Lig je te piekeren? Schrijf dan op welke zorgen of gedachten je ’s avonds wakker houden

 

Slecht slapen, de Care for Women specialisten kan je helpen


Slecht slapen tijdens de overgang kan zeker een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Bovendien komt slecht slapen zelden als klacht alleen tijdens de overgang. Vaak is het een heel scala aan overgangsklachten. De Care for Women specialiste is een professionele zorgverlener die zich o.a. heeft gespecialiseerd in de klachten van de overgang, zoals slecht slapen. Zij zal samen met jou kijken naar de behandelmogelijkheden van zowel de reguliere als de complementaire zorg die er zijn tegen slecht slapen. Doordat zij zelf vrouw is weet zij als geen ander waar je mee te maken kunt krijgen. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig en de meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekeringen. Maak nu eenvoudig zelf een afspraak in de webagenda of bel 088-4420442.

 

Lees meer over slapen

Mythes over slapen

Slecht slapen zit in je hersenen

Ook zo'n fan van uitslapen?

Slaapproblemen? Dit kun je er zelf aan doen!

Care for Women in de pers

opening bceeGezondheidsplein (filmpje)
Eerste specialistische welzijnscentrum voor vrouwen

cfw santeeSanté
Vrouwen verdienen speciale zorg

cfw telegraafTelegraaf
Aandacht voor het vrouwenlijf

cfw vriendinVriendin
Dankzij hormonen heb ik het plezier in mijn leven terug

cfw vivaViva
Last van Pre Menstruele Shit!

estheticienneEsthéticienne
Welzijn voor vrouwen