• Nek en schouderp ef405e0ba2

Stress

 

 

Stress hebben we soms allemaal in meer of mindere mate en verdient daarom onze aandacht. Zeker rond de menopauze is het van belang dat je de factoren die tot stress kunnen leiden herkent zodat je er iets aan kunt doen. Stress is uitputtend en over het algemeen niet gezond, zeker niet tijdens de menopauze. Hoe meer stress, hoe meer last van je overgangsklachten. Ervaar je erg veel stress en wil je hier eens over praten? Maak dan gerust een afspraak met een Care for Women specialiste bij jou in de buurt.

 

Stress, wat is dat eigenlijk?

 

Het begrip stress wordt erg veel gebruikt, vaak ook in de verkeerde betekenis. Waar het op neer komt is het volgende: stress is een lichamelijke toestand die meetbaar en dus herkenbaar is. Uit onderzoek bij dieren blijkt dat ook dieren stress kunnen ervaren en dan afwijkend gedrag kunnen gaan vertonen. Stress wordt veroorzaakt door duidelijke factoren. De aard van die factoren verschilt per individu maar te denken valt aan: een gehaast bestaan, weinig tijd voor jezelf of gezin, te hoge werkdruk en spanningen op het werk of thuis.

 

Stress en de menopauze

 

Tijdens de menopauze verandert er veel in je lichaam. De oestrogeenproductie in de eierstokken neemt langzaam af en de bijnieren moeten dit voor een gedeelte overnemen. De bijnieren functioneren echter ook als buffer voor stressvolle periodes. Wanneer er te veel van deze periodes zijn geweest, neemt de capaciteit van de bijnieren af en zullen ze niet meer optimaal kunnen werken.
Wanneer je in de menopauze bent en stress hebt, betekent dit dat de oestrogeenaanmaak hiervan schade zal ondervinden, waardoor je het met minder oestrogeen moet doen. Dit kan bepaalde overgangsklachten, zoals opvliegers, doen verergeren en zelfs doen ontstaan. Daarom heeft het zin om niet alleen voor en na de menopauze maar vooral tijdens de menopauze te zorgen dat je zo min mogelijk stress hebt.

 

Stress en de hulp daarbij 

  

Zorg voor vrouwenAllereerst zullen we moeten vaststellen welke factoren van invloed zijn op het ontstaan van stress bij jou. Dus: van welke situatie, omgeving, persoon of combinatie hiervan, raak je gestrest? Vervolgens zullen we goed moeten vaststellen wanneer je vindt dat je geen last (meer) hebt van stress. Wanneer voel je je goed, wanneer voel je je vrij van stress? Dat is niet gemakkelijk. Dat moet eigenlijk objectief gebeuren, maar als je het zelf doet is het meestal een subjectieve analyse. Laat je daarom hier echt bij helpen en bespreek dit met je Care for Women specialiste. Zij zal je helpen dit voor jezelf inzichtelijk te maken en je tips geven hoe je hier verder het beste iets aan kunt doen. Zo kom je niet alleen gezamenlijk tot een oplossing, maar helpen we je goed inzicht te geven in wat nu jouw situatie is. 

Maak dus gerust eens een afspraak. Een doorverwijzing van je huisarts heb je hiervoor niet nodig en de meeste zorgverzekeraars vergoeden dit consult vanuit de aanvullende zorgverzekering. Bovendien is een afspraak maken nu heel eenvoudig via de online webagenda, 24 uur per dag. Dus wat let je? Duizenden vrouwen gingen je voor en onderzoek door zorgverzekeraar Menzis en de Avans Hogeschool, liet zien dat maar liefst 98% hier bijzonder tevreden over was.

 

Voor meer informatie over de organisatie Care for Women, klik hier 

 

Lees meer over stress

Mindfulness tegen opvliegers

Hoe meer stress, hoe meer last van overgangsklachten

Care for Women in de pers

opening bceeGezondheidsplein (filmpje)
Eerste specialistische welzijnscentrum voor vrouwen

cfw santeeSanté
Vrouwen verdienen speciale zorg

cfw telegraafTelegraaf
Aandacht voor het vrouwenlijf

cfw vriendinVriendin
Dankzij hormonen heb ik het plezier in mijn leven terug

cfw vivaViva
Last van Pre Menstruele Shit!

estheticienneEsthéticienne
Welzijn voor vrouwen