• Gwrichtsklachten 15206f3ac6

Hoofdpijn en migraine

 

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders lijden aan een vorm van hoofdpijn. Bij vrouwen komt hoofdpijn vaker voor dan bij mannen. Dit komt omdat het vrouwelijk hormoon oestrogeen vermoedelijk de kans op hoofdpijn en migraine verhoogd. Bonzende hoofdpijn, moeten braken en niet goed tegen licht kunnen. Herkenbaar? Dit zijn een paar symptomen van migraine. Maar wat is migraine nou eigenlijk precies? En wat zijn de oorzaken?

 

Migraine, wat is het?

De pijn van een migraine aanval is vaak heftig en houdt 4 tot 72 uur aan. Als je migraine aanval korter of juist langer duurt, dan is het geen migraine maar hoofdpijn. Veel mensen met migraine worden misselijk, hebben de neiging om te gaan braken en kunnen licht en geluid niet goed verdragen door de hoofdpijn. Aan deze symptomen kunnen zogenaamde auraverschijnselen vooraf gaan. Bij een aura zie je 15 tot 45 minuten voor je migraine aanval soort lichtflitsen. Een aura hoeft niet altijd voor te komen. Een aantal migrainepatiënten hebben hier last van.

 

Hoofdpijn en migraine, de oorzaken

Vaak wordt migraine of hoofdpijn veroorzaakt door het samentrekken van de bloedvaten in de hersenen. Hoe dit precies komt is niet duidelijk. Het vermoeden is dat het te maken heeft met een stoornis in de neurotransmitters. Dit zijn chemische stoffen in onze hersenen die zenuwprikkels van cel tot cel doorgeven en ook informatie naar de bloedvaten sturen. Voordat je een aanval krijgt is het mogelijk dat je concentratie stijgt door deze stoffen. Maar direct na het begin van je aanval neemt je concentratie weer sterk af. Door deze wisselende concentratie is het mogelijk dat je voor je aanval last krijgt van auraverschijnselen.

 

Migraine en de factoren die meespelen

Een migraine aanval kan uitgelokt worden door verschillende factoren. Dit is voor iedereen verschillend. Sommige mensen krijgen last van een migraine aanval als ze last hebben van stress, slaapgebrek of spanning. Het kan ook komen door de plotselinge overgang van spanning naar ontspanning. Bijvoorbeeld na een poos hard werken op vakantie gaan.

Je kunt ook last hebben van menstruele migraine, je migraine aanvallen komen dan iedere maand terug tijdens je menstruatie.

 

Care for Women specialiste

Heb je vragen over hoofdpijn of migraine? Of wil je meer weten over menstruele migraine en wat hier aan te doen is? De Care for Women specialiste is er voor jou als het gaat om voorlichting en het beantwoorden van jou vragen over dit onderwerp. Maak een afspraak met een Care for Women specialiste bij jou in de buurt!

 

Care for Women in de pers

opening bceeGezondheidsplein (filmpje)
Eerste specialistische welzijnscentrum voor vrouwen

cfw santeeSanté
Vrouwen verdienen speciale zorg

cfw telegraafTelegraaf
Aandacht voor het vrouwenlijf

cfw vriendinVriendin
Dankzij hormonen heb ik het plezier in mijn leven terug

cfw vivaViva
Last van Pre Menstruele Shit!

estheticienneEsthéticienne
Welzijn voor vrouwen