• Seksualiteit 1dc88f964b

Seksualiteit


Seksualiteit is iets heel moois. Houdt het ook mooi, vrij veilig en bescherm jezelf. De een is al heel jong seksueel actief, de ander pas veel later. Wannéér het moment voor jou ook komt, zorg goed voor jezelf. Wees zuinig op je lichaam en zorg dat je van seksualiteit kunt genieten. Denk goed na of je er wel aan toe bent of het echt wel wilt. Gebruik in ieder geval altijd de juiste middelen tegen een SOA en een ongewenste zwangerschap, of je nou al 1 dag of 20 jaar seksueel actief bent.  En heb je vragen, over bijvoorbeeld welke pil of over wat als het mis gaat? Misschien heb je wel pijn bij het vrijen en wil je graag weten waardoor dit kan komen of wellicht vind je het gewoon fijn om met een andere vrouw over dit alles te praten? De Care for Women specialiste is zelf ook vrouw. Zij is er, speciaal voor je en kan je er alles over vertellen, maak hier een afspraak.

 

Voorbehoedmiddelen


Condoom

Als je het vroeger, toen je klein was, ergens zag liggen, meestal midden op straat of in de bosjes als je aan het spelen was, was de gemiddelde reactie: ieeel, gatver! En haalde je de juf of je moeder erbij om het geval te laten zien. Toen je iets ouder werd, werd het condoom al wat interessanter en kon je er wat stoerder over doen met vriendjes en vriendinnetjes. Tijdens festivals zorgen uitgedeelde exemplaren, nadat je ze op hebt geblazen, voor een hoop hilariteit. En tijdens je eerste seksuele ervaring kan het een hoop gegiechel opleveren, vooral als je bedpartner ook niet heel bedreven is met het omdoen: het condoom! Maar goed, laten we blij zijn dat het er is. Het beschermt als enige anticonceptiemiddel tegen soa’s en zwangerschappen. Een condoom is meestal gemaakt van latex en zijn er in veel soorten en maten. Gewoon, met glijmiddel, met ribbels, in een kleurtje, met een smaakje en zelfs in gekke vormen. En probeert je bedpartner je wijs te maken dat hij een latexallergie heeft (of is het echt zo)? Nou dan tover jij toch met een glimlach je latexvrije condooms tevoorschijn?!

Gebruik je een condoom, doe hem dan op tijd en zorgvuldig om (jij kan assisteren door in het ‘puntje’ van het condoom te knijpen, tegen de lucht. Zo is het samen leuk) zodat het niet scheurt of afglijdt. Gebruik bij een droge vagina even een glijmiddel op het condoom. Dan heb ook jij er meer plezier aan.

Vrouwencondoom

Tja, leuk hoor, die mannen. Maar eigenlijk wil je het hele gebeuren van niet zwanger worden, geen soa’s en het in het heetst van de strijd het condoom vergeten gewoon zelf in de hand houden. Dat je niet zo’n blik krijgt van: ‘schatje, moet het echt? Het kan toch wel een keer zonder?’ Nee! Voordat je 300% zeker van elkaar (en het niet hebben van soa’s ) bent, kan het niet zonder. Naast het slikken van de pil, om niet zwanger te worden, kun je ook een vrouwencondoom gebruiken. Je kunt natuurlijk ook een vrouwencondoom gebruiken als je wel een vaste partner hebt, niet zwanger wilt worden maar ook geen hormonale anticonceptie wilt gebruiken. Misschien is het wel iets voor je, meer weten? De Care for Women specialiste kan je alles haarfijn uitleggen.

De pil

Soms kun je door het pillenbos de bomen niet meer zien. Diana, microgynon, stederil, yasmin, Latijns huppeldepup en Grieks van dittemedat.  De ene naam nog mooier dan de andere en wat er allemaal in zit? Als je een rondje gaat maken in je vriendinnengroep, slikt waarschijnlijk iedereen een andere. Ga je op ‘jouw’ pil googelen, zul je horror verhalen tegenkomen en rasecht positivisme. Hoe dat komt? De reden waarom er zoveel verschillende pillen zijn is de volgende: er zijn heel veel verschillende vrouwen! Iedereen is uniek, welke pil bij jou past dus ook. Wat bij jou goed uitpakt, kan bij je vriendin een drama worden. Neem dus niet klakkeloos een pil, wees kritisch. Vraag door en als een pil niet bevalt: geef duidelijk aan waarom niet. Je slikt iets voor je eigen bescherming, dan moet je je er ook prettig bij voelen! De Care for Women specialiste kan je helpen met bekijken wat bij jou past. Misschien wil je wel geen pil slikken, omdat het niet bij je leven past bijvoorbeeld. Dan zijn er ook andere alternatieven zoals het spiraaltje, implanon de nuvaring of de prikpil. Gebruik je geen anticonceptiemiddelen of is het condoom gescheurd? Wanneer je dan bang bent voor een zwangerschap is er de morning-afterpil. Die moet je alleen niet te vaak gebruiken!

Care for Women in de pers

opening bceeGezondheidsplein (filmpje)
Eerste specialistische welzijnscentrum voor vrouwen

cfw santeeSanté
Vrouwen verdienen speciale zorg

cfw telegraafTelegraaf
Aandacht voor het vrouwenlijf

cfw vriendinVriendin
Dankzij hormonen heb ik het plezier in mijn leven terug

cfw vivaViva
Last van Pre Menstruele Shit!

estheticienneEsthéticienne
Welzijn voor vrouwen