BabyZwangere vrouwen met een lager gehalte aan thyroxine, het schildklierhormoon, hebben meer kans op een kind dat moeite heeft met rekenen. Dat is gebleken uit Nederlands onderzoek dat gepubliceerd is in het European Journal of Endocrinology. Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 1.200 kinderen die gevolgd zijn vanaf de vroege zwangerschap tot aan de schoolstart.


Thyroxine is van essentieel belang voor de ontwikkeling van het brein van de baby. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat een laag gehalte aan het schildklierhormoon bij de moeder in de vroege zwangerschap verband houdt met een lager IQ van het kind. Nu is dus ook duidelijk geworden dat een laag gehalte thyroxine kan zorgen voor slechtere schoolprestaties op jonge leeftijd, met name bij rekenen.


De schildklier, klein maar belangrijk


De schildklier is een klein orgaan in de hals dat vooral verantwoordelijk is voor de stofwisseling. Wanneer de schildklier te snel werkt, zal de stofwisseling versnellen. Logischerwijs, wanneer de schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaakt, zal de stofwisseling vertragen. Hierdoor zal je gewicht toenemen, of kan het juist veel moeite kosten om wat af te vallen. Een trage schildklierwerking komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Voor een trage schildklier zijn verschillende oorzaken, zoals bepaalde chronische ziekten. Ook een gebrek aan jodium kan een reden zijn, omdat de schildklier jodium nodig heeft om voldoende schildklierhormoon te kunnen produceren.


Overgangsklachten of schildklierproblemen?


Veel van de symptomen van een traag werkende schildklier komen ook voor tijdens de overgang. Het kan soms lastig zijn om overgangsklachten van schildklierproblemen te onderscheiden. Overgangsklachten zijn bijvoorbeeld opvliegers, stemmingswisselingen en slecht slapen. Maar ook haaruitval, hoofdpijn, een onregelmatige menstruatie en gewichtstoename komen voor. Deze laatstgenoemde overgangsklachten, kunnen ook voorkomen bij een traag werkende schildklier.
Een traag werkende schilklier kan aangetoond worden door bloedonderzoek, maar er zijn een aantal aanwijzingen;
• Traagheid
• Kouwelijkheid
Gewichtstoename
• Last van verstopping
• Haaruitval
• Hoofdpijn
• Een onregelmatige menstruatie
• Een koude, droge en bleke huid


Wil jij weten wat je aan overgangsklachten kunt doen? De Care for Women specialiste kan je helpen met overgangsklachten, maar ook als de klachten veroorzaakt worden door schildklierproblemen kun je bij haar terecht. Zij kan je bijvoorbeeld helpen je voedingspatroon te verbeteren om je schildklier te ondersteunen. Ook kan ze je helpen je gewicht onder controle te houden bij een traag werkende schildklier. En die overgangsklachten die er nog eens bij komen? Ook die krijgt ze samen met jou onder controle. Want het leven is te leuk om klachten te hebben.


Overgangsklachten, PMS of zwangerschap? Care for Women helpt!


Of je nu te maken hebt met overgangsklachten, een maandelijkse PMS periode of vragen hebt over zwangerschap, de Care for Women specialiste is er voor je. Zij is zelf vrouw en gespecialiseerd in vrouwen en hun gezondheid. Ze begrijpt waar je als vrouw mee te maken kunt krijgen en helpt jou een passende behandeling te vinden. De meeste verzekeraars vergoeden de consulten al vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Waar wacht je nog op? Maak eenvoudig online een afspraak of bel 088-4420442.

 

Lees meer over dit onderwerp

Gewichtstoename tijdens de overgang
Stress; hoe meer stress, hoe meer last van overgangsklachten
Tijdens overgang lichaamsbeweging extra van belang

 

Bron: nu.nl

vrouw pijn verkleindBah, het is weer zover; het is ’die’ tijd van de maand. Iedere maand heb je er weer vreselijk veel last van. Kramp in je buik, een rothumeur en alles is je te veel. Klinkt dit bekend? Iedere vrouw heeft wel eens last gehad van menstruatiepijn. Bij sommige vrouwen kan de menstruatiepijn echter zo erg zijn, dat het kan zorgen voor serieus ongemak. De Care for Women specialiste weet hier alles van af. Zij kan je helpen hier iets aan te doen, waardoor het leven weer wat aangenamer wordt.


Menstruatiepijn, waar komt het nou vandaan?

Elke vrouw heeft wel eens menstruatiepijn gehad die de dagelijkse bezigheden flink kon verstoren. Maar waar komt die menstruatiepijn nou eigenlijk vandaan?

Een menstruatie is als het ware het opruimen van de verdikte wand van de baarmoeder. Het baarmoederslijmvlies is dikker zodat een bevrucht eitje zich er kan innestelen. Als het eitje niet bevrucht is en er geen zwangerschap ontstaat, laat het slijmvlies los. Om het slijmvlies af te stoten trekt de baarmoeder zich samen. Het samentrekken van de baarmoeder kan krampen en steken veroorzaken. Andere menstruatiepijn die kan optreden is:

-           Pijn in de onderbuik

-           Hoofdpijn

-           Vasthouden van vocht

-           Slapeloosheid

-           Nervositeit en misselijkheid

-           Diarree

De menstruatiepijn treedt vlak voor of tijdens de menstruatie op. Deze menstruatiepijn is over het algemeen het hevigst bij meisjes tussen de 14 en 18 jaar. Dit betekent echter niet dat de menstruatiepijn na deze leeftijd ophoudt. Vrouwen van alle leeftijden ondervinden hier maandelijks nog veel ongemak van.


Onderzoek: menstruatiepijn is geen aanstellerij

Misschien heb je wel eens het gevoel dat je niet serieus genomen wordt. Als iemand zegt ’dat die menstruatiepijn er nou eenmaal bij hoort’ bijvoorbeeld. Of als iemand vindt dat je je aanstelt. Dat dit niet het geval is, bleek uit Taiwanees onderzoek (2010). Uit dit onderzoek blijkt dat hevige menstruatiepijn de hersenstructuur kan veranderen. De onderzoekers maakten hersenscans van 32 ’gezonde’ vrouwen en 32 vrouwen die last hebben van een pijnlijke menstruatie. Uit deze scans bleek dat de grijze massa, dat pijngebieden en je emoties controleert, aangetast werd. Een pijnlijke menstruatie zit dus wel degelijk tussen je oren, maar niet omdat jij je aanstelt! Voel je daarom absoluut niet bezwaard om hulp te zoeken. De Care for Women specialiste weet precies hoe je je voelt en wilt je graag helpen.


Hulp bij menstruatiepijn

Ben jij het zat om elke maand weer zoveel last te hebben van menstruatiepijn? En staan de dagen voor en tijdens de menstruatie telkens weer volledig in het teken van pijn en ongemak? Maak dan gerust een afspraak met een Care for Women specialiste bij jou in de buurt.

Zij is zelf vrouw en weet dus waar je tegenaan loopt. Schaam je daarom niet! Zij neemt de tijd om naar je te luisteren en zal samen met jou naar een oplossing zoeken die het beste past bij jouw klachten. 

Een afspraak met de specialiste is eenvoudig te maken via de online webagenda of door te bellen naar 088-4420442. Het consult wordt vanuit de meeste aanvullende pakketten vergoed en een doorverwijzing van de huisarts heb je niet nodig. Laat je menstruatieweek niet langer beïnvloeden door de menstruatiepijn!

 

Andere artikelen die misschien interessant zijn:

- Last van menstruatieklachten

- Veranderingen in de menstruatiecyclus

- Samenhang van de menstruatie en lichamelijke klachten

PMS buikpijn verkleindTijdens je menstruatie voel je je misschien niet altijd op je best, maar het werk gaat gewoon door. Toch? Maar wat als menstruatieklachten je werk echt in de weg zitten, je echt geen concentratie hebt, zoals Sabine ons vertelde. Zou thuis blijven de oplossing zijn? Met flinke menstruatieklachten een extra dagje thuis blijven lijkt namelijk steeds dichterbij te komen.

 

In Azië is het al langer mogelijk; menstruatieverlof. Als vrouw met hevige menstruatieklachten wat extra vrije tijd zodat je om je menstruatie heen kunt werken. De theorie erachter is dat het productiviteitsverlies van die dagen meevalt, omdat vrouwen net na hun menstruatie beter presteren en dan dus efficiënter werken. Dan worden die verloren uurtjes dus vanzelf ingehaald, zo klinkt het onder de voorstanders. Nu lijkt het verlof rond de menstruatie ook naar Europa over te waaien.

 

In Groot-Brittannië is namelijk een bedrijf dat haar vrouwelijke werknemers sinds kort de mogelijkheid tot menstruatieverlof geeft. Bedrijfsleider Bex Baxter heeft zelf ook veel last gehad van menstruatieklachten en zegt dat sommige vrouwen dubbelgevouwen van de pijn achter hun bureau zitten tijdens hun menstruatie. ‘’En dan kun je beter even niet werken en voor je lichaam zorgen’’, aldus de topvrouw van het Britse bedrijf Coexist. Maar hoeveel vrouwen hebben dusdanige menstruatieklachten dat zij een speciaal verlof kunnen gebruiken? Care for Women zet wat feiten over de menstruatie en de klachten op een rij.

 

Menstruatieklachten, hoeveel vrouwen hebben er last van?

 

Hebben vrouwen echt zoveel last van menstruatiepijn en is een speciaal verlof nuttig? We zochten het uit.

Uit onderzoek in opdracht van pijnstiller Feminax bleek dat van de 600 ondervraagde vrouwen, 4 op de 10 vrouwen door menstruatieklachten minder concentratie had op het werk. Ook chagrijnig zijn tegen de partner a.g.v. menstruatieklachten overkomt maar liefst 4 op de 10 vrouwen. Enkele andere uitkomsten uit het onderzoek;


- Een vijfde van de ondervraagde vrouwen geeft aan dat menstruatieklachten voor problemen in haar relatie zorgen
- 25% van de vrouwen kan tijdens haar menstruatie niet sporten vanwege de menstruatiekrampen, ook al weet ze dat ze dat wel zou moeten doen
- Een derde gaf aan dat het niet lukt haar normale eetpatroon vast te houden tijdens haar menstruatie, zij hebben last van eetbuien
- Naar schatting bezoekt maar liefst 60% van de vrouwen eens in haar leven de huisarts met menstruatieklachten

 

Uit Engels onderzoek bleek daarnaast dat vrouwen met menstruele migraine maar liefst 4,2 dagen per 3 maanden verzuimen, ten opzichte van de gemiddelde 2,4 dagen onder vrouwen zonder deze migraine. Onafhankelijk NIPO onderzoek toonde aan dat in Nederland maar liefst 1 op de 12 vrouwen rond de menstruatie last heeft van migraine. Hevig menstrueel bloedverlies behoort bovendien tot de meest voorkomende klachten in de gynaecologie. Dat zijn serieuze cijfers, die we niet kunnen en mogen negeren.

 

Pijnlijke menstruatie, wat doe je eraan?

 

Menstruatieklachten kunnen je leven echt in de war schoppen. Care for Women vindt het dan ook een goede ontwikkeling dat hier extra aandacht aan besteed wordt. We moeten menstruatieklachten echt serieus nemen. Voor veel vrouwen met hevige menstruatieklachten zou het verlof een oplossing kunnen bieden. Echter, is het niet veel beter om de oorzaak van dit verzuim aan te pakken? Care for Women weet uit haar jarenlange ervaring dat er in de meeste gevallen goed iets te doen is aan menstruatieklachten. Het is in de meeste gevallen helemaal niet nodig om tijdens de menstruatie met hevige klachten aan het werk te zijn.

 

Heb jij erge last van je menstruatie en menstruatieklachten? Kun jij echt een paar dagen per maand niets ondernemen omdat je zoveel pijn of klachten hebt? Dan kan de Care for Women specialiste je helpen. Deze professionele zorgverlener weet alles over het vrouwelijk hormoonstelsel. Zij legt je niet alleen uit wat er in je lichaam aan de hand is, maar reikt je ook passende oplossingen en behandelingen aan. Want rond blijven lopen met klachten is absoluut niet nodig. Bij Care for Women heb je geen verwijzing van je huisarts nodig en bovendien vergoeden de meeste zorgverzekeraars de consulten vanuit het aanvullende pakket. Een afspraak maak je 24 uur per dag eenvoudig zelf via de online agenda of via de assistente op 088-4420442.

 

Lees verder over menstruatie:

Menstruatie, de beste tips!

Flinke last van menstruatieklachten?

Alles over PMS

Hormonen die je werk in de weg zitten?

 

hart en vatenHet leek jarenlang een echte mannenziekte, maar het aantal gevallen van hart- en vaatziekten bij vrouwen blijkt de afgelopen jaren flink gestegen te zijn. Vooral voor jonge vrouwen lijken hart- en vaatziekten steeds vaker fataal te zijn. Naast dat vrouwen andere symptomen krijgen bij hart- en vaatziekten, blijkt nu ook dat dagelijkse stress flinke effecten heeft op het vrouwenhart.


Alexandra Kautzky-Willer, een van de onderzoekers, legt uit dat het verloop van hart- en vaatziekten bij vrouwen anders is dan bij mannen. Niet alleen de leeftijd waarop vrouwen te maken krijgen met hart- en vaatziekten, maar ook de risicofactoren zijn bij vrouwen anders. In het verleden is ook psychosociale stress als risicofactor flink onderschat, stelt Kautzky-Willer.


Stress, wat kun je eraan doen?


Stress is een normale reactie van ons lichaam, in een situatie waar gevaar dreigt gaat je hele lichaam op scherp. In vroegere tijden was dit heel nuttig; zo kon je immers snel wegrennen als er een beer tegenover je kwam te staan. Stress maakt je ook alerter, je kunt sneller reageren. Maar stress kan ook ongezond zijn en je uitputten. Dan vraagt stress veel te veel van je.
Vooral bij vrouwen in de menopauze is stress niet gezond. Tijdens de overgang stoppen de eierstokken met het produceren van oestrogeen, de bijnieren moeten deze taak overnemen. Maar de bijnieren zijn ook al verantwoordelijk voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Je kunt je voorstellen dat de bijnieren uitgeput raken door alle aanmaak van cortisol, en niet meer zoveel oestrogeen kunnen produceren. Het gevolg; meer last van je overgangsklachten en het risico op bijnieruitputting.


Veel vrouwen ervaren dagelijkse stress van hun baan, huishouden en zorg voor het gezin. Om de dagelijkse stress te verminderen kun je een aantal dingen doen;
- Ga na waar je stress vandaan komt, zodat je het aan kunt pakken
- Zorg voor vaste rustmomenten in je dag, waarop je tijd voor jezelf kunt nemen
- Beweeg! Fysieke activiteit helpt je stress te verminderen
- Leef gezond en slaap voldoende
- Heb je baat bij een wekelijkse massage? Neem dan wekelijks die massage

 

Hart- en vaatziekten bij vrouwen


Er is tegenwoordig veel meer bekend over de verschillen tussen mannen en vrouwen op medisch gebied. Waar vroeger hart- en vaatziekten nogal eens verward werden met de menopauze, zijn de verschillen in symptomen nu veel bekender. Daardoor krijgen vrouwen sneller de juiste diagnose. Toch gebeurt het helaas nog te vaak dat vrouwen door blijven lopen met klachten, waarvan ze niet altijd weten dat ze samenhangen met hart- en vaatziekten. Voorbeelden van symptomen van een hartinfarct die vaker bij vrouwen voorkomen zijn;


- Pijn in de bovenbuik, kaak, rug of nek
- Pijn tussen de schouderbladen
- Misselijkheid of braken
- Kortademigheid
- Extreme vermoeidheid
- Duizeligheid
- Onrustig gevoel of angst


Het oude gezegde luidt; voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je naast de symptomen ook de verschillende risicofactoren kent, kun je hiermee je risico verkleinen. Risicofactoren hart- en vaatziekten:


- Roken
- Langdurige stress
- Hoge bloeddruk
- Verhoogd cholesterol
- Diabetes
- Overgewicht


Het lijkt erop dat de meeste risicofactoren meer invloed hebben op het vrouwenhart dan het mannenhart. Bovendien hebben vrouwen ook te maken met specifieke factoren zoals onregelmatige menstruatie, vroege menopauze of complicaties tijdens een zwangerschap.


Professionele hulp bij de overgang en stress


Heb je veel last van stress en wil je hier iets aan doen? Ga dan eens langs bij een Care for Women specialiste bij jou in de buurt. Deze professionele vrouwelijke zorgverlener kan jou helpen de stress te verminderen en er beter mee om te gaan. Heb je daarnaast ook overgangsklachten? Ook daarbij kan ze je helpen de klachten te verminderen. Je kunt zo bij haar terecht, zonder verwijzing van de huisarts. De consulten worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende pakketten. Waar wacht je nog op? Maak eenvoudig online een afspraak of bel de assistente op 088-4420442.

 

Bron

 

Lees meer over stress en je hart

Stress tijdens de overgang

Hart en vaten

Hoe meer stress, hoe meer last van je overgangsklachten

Lekker! Koffie tegen hart- en vaatziekten

 

buikpijnDe menstruatie, iedere vrouw krijgt ermee te maken. En vrijwel iedere vrouw heeft wel wat last van menstruatieklachten. Misschien hoor je regelmatig opmerkingen als; ‘’jeetje is het weer zover?’’ of: ‘’nou, dat valt toch wel mee allemaal.’’ Terwijl menstruatieklachten je dagelijks leven echt flink in de war kunnen schoppen. Gelukkig hoef je hier niet mee rond te blijven lopen, er is iets aan te doen. De Care for Women specialiste is zelf vrouw en is dé expert op het gebied van vrouwen en hormonen. Maak dus gerust eens een afspraak! Want ook jouw menstruatie is een stukje dragelijker te maken.

 

Hoe werkt de menstruatie?

 

Iedere maand bereidt je baarmoeder zich voor op een zwangerschap. Dit gebeurt door het baarmoederslijmvlies dikker te maken, zodat een bevruchte eicel zich eventueel kan nestelen. Als de vrijgekomen eicel niet bevrucht wordt, wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten; de menstruatie. Hoewel een teken van een goed functionerend lichaam, kan de menstruatie nogal vervelende klachten met zich meebrengen. Voorbeelden van klachten die je kunt krijgen rond de menstruatie;

 

- Buik- en rugpijn
- Gevoelige borsten
- Chagrijnig zijn, prikkelbaarheid en snel boos zijn
- Hoofdpijn
- Last van je darmen
- Slecht slapen
- Onrust
- Behoefte aan bepaalde voeding, zoals chocolade

 

Menstruatieklachten, zo pak jij ze aan!

 

Van menstruatieklachten kun je flink last hebben, ze kunnen je dagelijks leven nogal in de war schoppen. Wat kun je nu zelf doen om je menstruatie wat dragelijker te maken?

 

- Wees lief voor jezelf
De menstruatie is niet de beste periode van je maand, accepteer dit. Houd wat meer rust, kruip op de bank met een kruik en gun jezelf dat stukje chocolade. Het kan ook helpen om je directe omgeving te vertellen dat je last hebt van menstruatieklachten. Zo kan bijvoorbeeld je partner er rekening mee houden dat je niet zo lekker in je vel zit.


- Neem gerust een pijnstiller
Word je gek van de buikpijn of heb je ontzettende hoofdpijn? Neem gerust een pijnstiller om deze dagen rond de menstruatie door te komen. Bij veel vrouwen trekken de klachten weer weg als de menstruatie aanbreekt. Er zijn ook pijnstillers op de markt speciaal bij menstruatieklachten.


- Ga sporten
Het klinkt misschien gek, sporten als je je niet goed voelt, maar het kan echt helpen bij de verlichting van menstruatieklachten. Tijdens het sporten worden verschillende stofjes aangemaakt die pijn verlichten en bovendien goed zijn voor je humeur. Je zult zien dat je je na een fijne sportsessie een stuk beter voelt. Overdrijf het niet, maar sporten tijdens de menstruatie kan geen kwaad. Kies bijvoorbeeld voor wandelen of fietsen, zodat je ook lekker buiten kunt zijn.


- Kies je voeding zorgvuldig
Natuurlijk kun je tijdens je menstruatie een stukje chocolade nemen als je daar zin in hebt, maar wist je dat je, door bepaalde voeding te laten staan, ook menstruatieklachten kunt verminderen? Zo zijn er vrouwen die minderen met suiker, alcohol en cafeïne omdat ze zo een stuk minder last hebben van menstruatieklachten. Wat voor jou werkt moet je zelf ontdekken, houd dit bijvoorbeeld eens bij in een dagboekje. Zo krijg je een overzicht van welke klachten tijdens je menstruatie voorkomen en wat je zoal eet. De Care for Women specialiste kan jou ook goed adviseren over hoe om te gaan met menstruatieklachten en je voeding.

 

Heb je zo’n beetje alles al geprobeerd maar heb je een groot gedeelte van de maand last van menstruatieklachten? Dan heb je misschien last van PMS. Kenmerkend hierbij is het cyclisch klachtenpatroon, wat inhoudt dat er ook een klachtenvrije periode is. Bij PMS verdwijnen de menstruatieklachten meestal met het begin van de menstruatie. Na minimaal een week zonder klachten, keren deze na afloop van de menstruatie gewoon weer terug.


Menstruatieklachten, er is iets aan te doen!

 

Hoewel het bij het vrouw zijn hoort, is de menstruatie lang niet altijd prettig. De menstruatiepijn en verschillende menstruatieklachten kunnen je aardig in de weg zitten. Veel vrouwen denken nog steeds dat het erbij hoort en ze het maar moeten accepteren. Dat is jammer, want de klachten van de menstruatie zijn vaak goed te verlichten of zelfs te verhelpen! Ook aan PMS is in de meeste gevallen heel goed iets te doen. De Care for Women specialiste is een professionele zorgverlener, die alles weet van vrouwen en hun hormonen. Bovendien is zij zelf vrouw, dus ze weet heel goed welke klachten bij de menstruatie voor kunnen komen. Samen met jou gaat ze op zoek naar een passende behandeling voor jouw menstruatieklachten. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig en de meeste verzekeraars vergoeden de consulten al vanuit de aanvullende pakketten. Waar wacht je nog op? Ook jouw menstruatieklachten zijn te verlichten! Maak nu een afspraak via de webagenda of bel met de assistente op 088-4420442.

 

Lees meer over menstruatie en menstruatieklachten

Heb jij ook zo'n last van menstruatieklachten?

Pijnlijke menstruatie, onderschat het niet!

Help! Mijn menstruatie verandert, wat nu?

Alles over PMS

 

nieuwsarchief

Bekijk hier onze informatie-artikelen

 

Eenvoudig zoeken op onderwerpen waar u informatie over wilt hebben

 


 

 

Care for Women in de pers

opening bceeGezondheidsplein (filmpje)
Eerste specialistische welzijnscentrum voor vrouwen

cfw santeeSanté
Vrouwen verdienen speciale zorg

cfw telegraafTelegraaf
Aandacht voor het vrouwenlijf

cfw vriendinVriendin
Dankzij hormonen heb ik het plezier in mijn leven terug

cfw vivaViva
Last van Pre Menstruele Shit!

estheticienneEsthéticienne
Welzijn voor vrouwen