Vrouwenhart gevoeliger voor stress

hart en vatenHet leek jarenlang een echte mannenziekte, maar het aantal gevallen van hart- en vaatziekten bij vrouwen blijkt de afgelopen jaren flink gestegen te zijn. Vooral voor jonge vrouwen lijken hart- en vaatziekten steeds vaker fataal te zijn. Naast dat vrouwen andere symptomen krijgen bij hart- en vaatziekten, blijkt nu ook dat dagelijkse stress flinke effecten heeft op het vrouwenhart.


Alexandra Kautzky-Willer, een van de onderzoekers, legt uit dat het verloop van hart- en vaatziekten bij vrouwen anders is dan bij mannen. Niet alleen de leeftijd waarop vrouwen te maken krijgen met hart- en vaatziekten, maar ook de risicofactoren zijn bij vrouwen anders. In het verleden is ook psychosociale stress als risicofactor flink onderschat, stelt Kautzky-Willer.


Stress, wat kun je eraan doen?


Stress is een normale reactie van ons lichaam, in een situatie waar gevaar dreigt gaat je hele lichaam op scherp. In vroegere tijden was dit heel nuttig; zo kon je immers snel wegrennen als er een beer tegenover je kwam te staan. Stress maakt je ook alerter, je kunt sneller reageren. Maar stress kan ook ongezond zijn en je uitputten. Dan vraagt stress veel te veel van je.
Vooral bij vrouwen in de menopauze is stress niet gezond. Tijdens de overgang stoppen de eierstokken met het produceren van oestrogeen, de bijnieren moeten deze taak overnemen. Maar de bijnieren zijn ook al verantwoordelijk voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Je kunt je voorstellen dat de bijnieren uitgeput raken door alle aanmaak van cortisol, en niet meer zoveel oestrogeen kunnen produceren. Het gevolg; meer last van je overgangsklachten en het risico op bijnieruitputting.


Veel vrouwen ervaren dagelijkse stress van hun baan, huishouden en zorg voor het gezin. Om de dagelijkse stress te verminderen kun je een aantal dingen doen;
- Ga na waar je stress vandaan komt, zodat je het aan kunt pakken
- Zorg voor vaste rustmomenten in je dag, waarop je tijd voor jezelf kunt nemen
- Beweeg! Fysieke activiteit helpt je stress te verminderen
- Leef gezond en slaap voldoende
- Heb je baat bij een wekelijkse massage? Neem dan wekelijks die massage

 

Hart- en vaatziekten bij vrouwen


Er is tegenwoordig veel meer bekend over de verschillen tussen mannen en vrouwen op medisch gebied. Waar vroeger hart- en vaatziekten nogal eens verward werden met de menopauze, zijn de verschillen in symptomen nu veel bekender. Daardoor krijgen vrouwen sneller de juiste diagnose. Toch gebeurt het helaas nog te vaak dat vrouwen door blijven lopen met klachten, waarvan ze niet altijd weten dat ze samenhangen met hart- en vaatziekten. Voorbeelden van symptomen van een hartinfarct die vaker bij vrouwen voorkomen zijn;


- Pijn in de bovenbuik, kaak, rug of nek
- Pijn tussen de schouderbladen
- Misselijkheid of braken
- Kortademigheid
- Extreme vermoeidheid
- Duizeligheid
- Onrustig gevoel of angst


Het oude gezegde luidt; voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je naast de symptomen ook de verschillende risicofactoren kent, kun je hiermee je risico verkleinen. Risicofactoren hart- en vaatziekten:


- Roken
- Langdurige stress
- Hoge bloeddruk
- Verhoogd cholesterol
- Diabetes
- Overgewicht


Het lijkt erop dat de meeste risicofactoren meer invloed hebben op het vrouwenhart dan het mannenhart. Bovendien hebben vrouwen ook te maken met specifieke factoren zoals onregelmatige menstruatie, vroege menopauze of complicaties tijdens een zwangerschap.


Professionele hulp bij de overgang en stress


Heb je veel last van stress en wil je hier iets aan doen? Ga dan eens langs bij een Care for Women specialiste bij jou in de buurt. Deze professionele vrouwelijke zorgverlener kan jou helpen de stress te verminderen en er beter mee om te gaan. Heb je daarnaast ook overgangsklachten? Ook daarbij kan ze je helpen de klachten te verminderen. Je kunt zo bij haar terecht, zonder verwijzing van de huisarts. De consulten worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende pakketten. Waar wacht je nog op? Maak eenvoudig online een afspraak of bel de assistente op 088-4420442.

 

Bron

 

Lees meer over stress en je hart

Stress tijdens de overgang

Hart en vaten

Hoe meer stress, hoe meer last van je overgangsklachten

Lekker! Koffie tegen hart- en vaatziekten

 

nieuwsarchief

Bekijk hier onze informatie-artikelen

 

Eenvoudig zoeken op onderwerpen waar u informatie over wilt hebben

 


 

 

Care for Women in de pers

opening bceeGezondheidsplein (filmpje)
Eerste specialistische welzijnscentrum voor vrouwen

cfw santeeSanté
Vrouwen verdienen speciale zorg

cfw telegraafTelegraaf
Aandacht voor het vrouwenlijf

cfw vriendinVriendin
Dankzij hormonen heb ik het plezier in mijn leven terug

cfw vivaViva
Last van Pre Menstruele Shit!

estheticienneEsthéticienne
Welzijn voor vrouwen